Bakłażan w pomidorach ze schabem

Bakłażan ze schabem, jest prostą potrawą, którą co jakiś czas sobie przygotowuję. Najczęściej na weekend. Oczywiście, zamiast schabu można użyć innego mięsa, a nawet kotletów, które być może zostały przygotowane w tygodniu.

Lista składników jest dość krótka:

  • Bakłażan
  • Mięsiwo (schab, kotlet)
  • Pomidory
  • Czosnek
  • Oliwa (najlepiej z oliwek)

Bakłażan zawsze kroję w paski, wrzucam do jakiejś miski, posypuję solą, mieszam i odstawiam na minimum pół godziny. Po tym czasie na dnie miski zaczyna zbierać się woda wyciągnięta przez sól z bakłażana. Bakłażan należy usmażyć, według mnie najlepiej na oleju z oliwek. Mięso również pokroić w paski i również podsmażyć. Po podsmażeniu bakłażanów i mięsa można postąpić na dwa sposoby: wymieszać bakłażany z mięsem, lub trzymać je osobno. Jednak gdybym miał serwować, to podałbym na osobnych naczyniach do nałożenia.

Teraz można zabrać się za pomidory i czosnek. Czosnek posiekać i podsmażyć lekko na oliwie z oliwek. Do czosnku dorzucić pokrojone w kostkę pomidory i całość lekko poddusić. Jeśli wszystko mieszam, dorzucam po chwili bakłażana i mięso i znowu podgrzewam. Jeśli nie, sos dodaję do bakłażanów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do sosu (razem z czosnkiem), albo do mięsa (wrzucić na patelnię przed mięsem) dodać trochę posiekanego imbiru.

Jednak uwaga: Bakłażan "pije" olej. Dlatego też jest to potrawa dość tłusta. Może w piekarniku da się bakłażan przygotować inaczej, albo są jakieś techniki przygotowania redukująca to pragnienie. Niestety, piekarnika nie posiadam, innych technik nie poznałem jeszcze.

Komentarze

Comments powered by Disqus